Polskie pierogi

Jak zrobić polskie pierogi?

polskie pierogi
polskie pierogi

Jeśli rozważasz udział w kursie gotowania pierogów, prawdopodobnie jadłeś już polskie pierogi. Lub nawet próbowałeś je zrobić! Dość łatwo zrobić je samemu w domu, jednak udział w warsztatach pierogów zdecydowanie w tym pomaga:-).

Polskie pierogi – przepis

Istnieją dziesiątki przepisów na polskie pierogów. Zostały wynalezione na wieki przed tym, jak ludzie zaczęli używać elektronicznych wag kuchennych. Więc nie przywiązuj się zbytnio do dokładnych ilości składników podanych w przepisie. Wierzę, że ciasto po prostu powie Ci, czy potrzebuje więcej mąki czy wody:-). W każdym razie podczas naszych lekcji gotowania pierogów nayczysz się jak przyrządzać idealne ciasto i otrzymasz niezawodny przepis!

składniki na polskie pierogi

  • 200 g mąki
  • 180 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • + sok z buraków/kurkuma/słodka papryka/suszona pietruszka/suszony koperek itp

Co i jak robimy?

Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wyrób ciasto dokładnie na stolnicy, dobrze ugniatając i w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Następnie zostaw ciasto na 15-20 minut przykryte pod miską.

Następnie na posypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto cienko (2-3 mm) i wykroić kółka wykrojnikiem lub szklanką. Nałóż porcję nadzienia na środek każdego kółka. Należy złożyć ciasto na pół w kształt półksiężyca i mocno ścisnąć brzegi. Jest nieskończona ilość wzorów pierogów – możesz się ich nauczyć na naszych kursach gotowania pierogów!

polskie pierogi
polskie pierogi – warsztaty kulinarne

Później zbierz skrawki, rozwałkuj ponownie i powtórz czynności z resztą ciasta. Posyp tacę mąką i ułóż na niej pierogi w jednej warstwie. Możesz przykryć ściereczką, jeśli planujesz dużą produkcję i boisz się, ze wyschną zanim wszystkie będą gotowe do ugotowania.

tradycyjne polskie pierogi
tradycyjne polskie pierogi

Na koniec zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj sól. Następnie ostrożnie wrzuć pierogi, lekko zamieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz ogień. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2 minuty (w zależności od wielkości). Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, dodaj podsmażoną cebulkę i podaj na stół. Na koniec zasłużona nagroda: pierogi! Smacznego!

Więcej informacji o pierogach dostarczy Kukbuk

Zarezerwuj lekcję gotowania pierogów już dziś! Warsztaty robienia pierogów.

Kup Bilety!