Polskie pierogi

Jak zrobi─ç polskie pierogi?

polskie pierogi
polskie pierogi

Je┼Ťli rozwa┼╝asz udzia┼é w kursie gotowania pierog├│w, prawdopodobnie jad┼ée┼Ť ju┼╝ polskie pierogi. Lub nawet pr├│bowa┼ée┼Ť je zrobi─ç! Do┼Ť─ç ┼éatwo zrobi─ç je samemu w domu, jednak udzia┼é w warsztatach pierog├│w zdecydowanie w tym pomaga:-).

Polskie pierogi – przepis

Istniej─ů dziesi─ůtki przepis├│w na polskie pierog├│w. Zosta┼éy wynalezione na wieki przed tym, jak ludzie zacz─Öli u┼╝ywa─ç elektronicznych wag kuchennych. Wi─Öc nie przywi─ůzuj si─Ö zbytnio do dok┼éadnych ilo┼Ťci sk┼éadnik├│w podanych w przepisie. Wierz─Ö, ┼╝e ciasto po prostu powie Ci, czy potrzebuje wi─Öcej m─ůki czy wody:-). W ka┼╝dym razie podczas naszych lekcji gotowania pierog├│w nayczysz si─Ö jak przyrz─ůdza─ç idealne ciasto i otrzymasz niezawodny przepis!

składniki na polskie pierogi

  • 200 g m─ůki
  • 180 ml wrz─ůcej wody
  • 1 ┼éy┼╝ka oleju ro┼Ťlinnego
  • Szczypta soli
  • + sok z burak├│w/kurkuma/s┼éodka papryka/suszona pietruszka/suszony koperek itp

Co i jak robimy?

Wymieszaj wszystkie sk┼éadniki, a nast─Öpnie wyr├│b ciasto dok┼éadnie na stolnicy, dobrze ugniataj─ůc i w razie potrzeby dodaj─ůc wi─Öcej m─ůki lub wody. Nast─Öpnie zostaw ciasto na 15-20 minut przykryte pod misk─ů.

Nast─Öpnie na posypanej m─ůk─ů stolnicy nale┼╝y rozwa┼ékowa─ç ciasto cienko (2-3 mm) i wykroi─ç k├│┼éka wykrojnikiem lub szklank─ů. Na┼é├│┼╝ porcj─Ö nadzienia na ┼Ťrodek ka┼╝dego k├│┼éka. Nale┼╝y z┼éo┼╝y─ç ciasto na p├│┼é w kszta┼ét p├│┼éksi─Ö┼╝yca i mocno ┼Ťcisn─ů─ç brzegi. Jest niesko┼äczona ilo┼Ť─ç wzor├│w pierog├│w ÔÇô mo┼╝esz si─Ö ich nauczy─ç na naszych kursach gotowania pierog├│w!

polskie pierogi
polskie pierogi – warsztaty kulinarne

P├│┼║niej zbierz skrawki, rozwa┼ékuj ponownie i powt├│rz czynno┼Ťci z reszt─ů ciasta. Posyp tac─Ö m─ůk─ů i u┼é├│┼╝ na niej pierogi w jednej warstwie. Mo┼╝esz przykry─ç ┼Ťciereczk─ů, je┼Ťli planujesz du┼╝─ů produkcj─Ö i boisz si─Ö, ze wyschn─ů zanim wszystkie b─Öd─ů gotowe do ugotowania.

tradycyjne polskie pierogi
tradycyjne polskie pierogi

Na koniec zagotuj wod─Ö w du┼╝ym garnku i dodaj s├│l. Nast─Öpnie ostro┼╝nie wrzu─ç pierogi, lekko zamieszaj, aby nie przyklei┼éy si─Ö do dna. Doprowad┼║ wod─Ö do wrzenia i zmniejsz ogie┼ä. Gdy pierogi wyp┼éyn─ů na powierzchni─Ö, gotuj jeszcze przez 2 minuty (w zale┼╝no┼Ťci od wielko┼Ťci). Ostro┼╝nie wyjmij ┼éy┼╝k─ů cedzakow─ů, dodaj podsma┼╝on─ů cebulk─Ö i podaj na st├│┼é. Na koniec zas┼éu┼╝ona nagroda: pierogi! Smacznego!

Wi─Öcej informacji o pierogach dostarczy Kukbuk

Zarezerwuj lekcj─Ö gotowania pierog├│w ju┼╝ dzi┼Ť! Warsztaty robienia pierog├│w.