kuchnia polska

Blog

Kuchnia polska. Temat rzeka. Podejmujemy chętnie podczas niemal wszystkich warsztatów kulinarnych Pierogi & More. Przeczytacie o pierogach, nalewkach, deserach i innych daniach z których słynie polska kuchnia.

Kuchnia polska stoi pierogami

Nie wymyślili ich jednak Polacy! Danie przybyło do Europy i na inne kontynenty z Chin. To po prostu jeden z użytecznych chińskich wynalazków, do których zaliczamy papier czy proch strzelniczy. Chińskie dim sum były pierwszymi z długiej listy dań typu „pierogi” – ciasto najczęściej pszenne jest nadziane farszem mięsnym lub wegetariańskim. Każdy zna tortellini, ravioli, chinkali, pielmieni. Natomiast nie zawsze pamiętamy, że to dalecy krewni polskich pierogów. Pierogi były zawsze tanie, dlatego stały się bardzo popularnym pożywieniem niezamożnych ludzi. W rezultacie ich popularność rozprzestrzeniła się na wszystkich kontynentach. Obecnie to bodajże najpopularniejszy „comfort food”, czyli „jedzenie na pocieszenie” na całym świecie. Także kuchnia polska ma swoje pierogi.

kuchnia polska
Kuchnia polska – pierogi

Kuchnia polska – blog zaczynamy od łyku historii

Potrawa trafiła na polskie stoły w XIII wieku przez Ruś, okolice Kijowa. Region ten należał do Polski do początku II wojny światowej, teraz jest częścią Ukrainy. Większość Polaków nie potrzebuje lekcji gotowania, żeby nauczyć się robić pierogi, bo całym sercem wierzą, że urodzili się z tą umiejętnością :-). Przede wszystkim jest w tym ziarno prawdy. Każdy, kto dorastał w tradycyjnym gospodarstwie domowym, miał pierogi robione przez babcię. Dzięki temu tradycja wyrobu pierogów jest głęboko zakorzeniona w naszej kulturze. Według legendy św. Jack Jacek z Polski karmił ubogich pierogami. A więc pierogi mają swojego świętego!

Skąd wzięła się nazwa „pierogi”?

Słowo „pierogi” jest już w liczbie mnogiej, dlatego proszę nie mówić „pierogi”, „pieróg” to singiel. Nazwa pochodzi od: starosłowiańskiego słowa „pir” oznaczającego ucztę, przyjęcie, wesołe zgromadzenie. Podsumowując można powiedzieć, że talerz pierogów był częstym daniem na spotkaniach towarzyskich już wiele wieków temu.

kuchnia polska pierogi
pierogi- kuchnia polska

Czemu pierogi są tak popularne?

Po pierwsze, pierogi to najbardziej znane danie „comfort food”.

Ponadto, pierogi są niedrogie, a niekiedy po prostu tanie w wykonaniu, przynajmniej w wersji wegetariańskiej

Dalej: pierogi mają setki odmian – możesz włożyć do środka co tylko chcesz – i za jednym razem przygotować obiad dla miłośników mięsa i wegetarian.

Do farszu możesz wykorzystać resztki innych dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich.

Pierogi to przystawka, dodatek, danie główne, przekąska, do zupy i jako deser! Są bardzo uniwersalne.

Można je gotować, a następnie smażyć, smażyć w głębokim tłuszczu, piec, a nawet grillować, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Możesz łatwo zabarwić ciasto sztucznymi lub naturalnymi barwnikami (sok z buraków). Pierogi są doskonałe dla dzieci

Pierogi nie muszą być banalne. Ekstrawaganckie nadzienie i fantazyjne dodatki zamieniają to proste danie w wykwintny przysmak, którym zaskoczysz swoich wymagających gości.

Przepis na pierogi – klasyk kuchni polskiej

Na polskie pierogi istnieją dziesiątki przepisów. Pierogi to wygodne jedzenie, co oznacza, że ​​nie ma ścisłego sposobu ich wytwarzania. Zostały wynalezione na wieki przed tym, jak ludzie zaczęli używać kubków pomiarowych lub wag kuchennych. W sumie nie przywiązuj się zbytnio do dokładnych ilości składników do robienia polskich pierogów. Wierzę, że ciasto po prostu powie Ci, czy potrzebuje więcej mąki czy wody:-)

  • 200 g mąki
  • 180 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • + sok z buraka/kurkuma/słodka papryka/suszona pietruszka/suszony koper
polska kuchnia
polska kuchnia – pierogi

Najpierw zbierz ciasto razem, dobrze wyrabiając i dodając więcej mąki lub wody, jeśli to konieczne. Następnie odstaw na 15-20 minut pod miskę, której używałeś do wyrabiania ciasta. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto cienko (2-3 mm) i wykrojnikiem do ciasta lub szklanką wykrój kółka ok 8-9 cm. Nałóż porcję nadzienia na środek każdego koła. Następnie złóż ciasto na pół, na kształt półksiężyca i na koniec mocno ściśnij brzegi. Posyp tacę mąką i ułóż na niej pierogi w jednej warstwie. Możesz przykryć ściereczką, aż wszystkie będą gotowe do ugotowania. Najpierw zagotuj wodę na dużym garnku i dodaj sól. Ostrożnie wrzuć pierogi, delikatnie wymieszaj, aby nie sklejały się ani nie przykleiły do dna. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gdy pierogi pojawią się na powierzchni, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz i podawaj. Można na wierzch położyć podsmażoną cebulkę lub kawałki boczku. Smacznego!

zajrzyj na stronę warsztatów kulinarnych Pierogi & More