PIZZA ALZACKA TARTE FLAMBEE

Pizza alzacka czyli tarte flambee niedaleka kuzynka pizzy włoskiej. Szybsza w przygotowaniu, na cienkim spodzie, z nieco innymi dodatkami. W przeciwieństwie do klasycznej włoskiej pizzy, ciasto nie wymaga 24 godzin, by wyrosnąć. W zasadzie może robić za całe pożywne i obfite danie gorące: w zależności od dodatków również nadaje się na wykwintną kolację. Z kolei serwowana na zimno, będzie znakomitą przekąską do zimnych napojów, wina czy piwa. Pizza alzacka jest świetna na letnie pikniki, jedzenie jej nie wymaga talerzyka! Dodatki można łatwo dostosować do pory roku i preferencji domowników lub gości.

Pizza alzacka to idealne danie na wspólne gotowanie w gronie pracowników, klientów lub po prostu przyjaciół. Klasyczny „comfort food”, w dodatku taki, którym biesiadnicy dzielą się jedzeniem.

tarte flambee pizza alzacka

Skąd pochodzi pizza alzacka?

Pizza alzacka to klasyczne danie kuchni alzackiej. Alzacja to rejon należący po części do Francji (tarte flambée)  i po części do Niemiec (Flammkuchen). Na styku tych kulinarnych kultur znajdziemy wiele ciekawych dań, w tym właśnie pizzę alzacką. Nazwy w obu językach można przetłumaczyć na „podpłomyk”.

warsztaty dla firm integracja pracownicza

Pizza alzacka – jak powstało danie?

Pierwotnie cienki kawałek ciasta posmarowany śmietaną był używany, by testować temperaturę w piecu do chleba, to był rodzaj ‘termometru” w czasach, gdy piece nie miały wbudowanych mierników ciepła. Wkrótce ten praktyczny sposób na ustalanie temperatury w piecu ewoluował do samodzielnego dania – pizzy alzackiej, o – podobnie jak włoska pizza – plebejskiej proweniencji. Więcej o tej potrawie przeczytasz tu.

tarte flambee flammkuchen

Warsztat kulinarny pieczenia pizzy alzackiej – informacje praktyczne

  • czas trwania: 2-3 godziny
  • minimalna liczba gości do zamówienia warsztatu prywatnego: 10 osób. Jeśli uczestników jest mniej, nadal prosimy o uregulowanie za 10 osób.
  • napoje można zamówić na miejscu, jednak prosimy o informację, czy życzycie sobie Państwo byśmy je mieli przygotowane
  • można także zamówić dodatkowo deser lub ciasto

Pierogi & More wystawia faktury VAT.

kliknij tutaj, by zarezerwować prywatny warsztat.

pizza alzacka

sprawdź inne nasze warsztaty kulinarne dla firm.

  • orientalne pierożki – poznaj sekrety słynnych azjatyckich dań
  • francuskie makaroniki, naucz się piec pyszne i cieszące oko ciasteczka
  • włoski makaron, odkryj tajemnice słynnego dania z Italii, warsztat polecany na team-building
  • pierogi, idealny warsztat na imprezy firmowe z udziałem zagranicznych gości
  • pierogi i nalewka – dwa warsztaty w jednym plus buteleczki krupniku dla uczestników
  • nalewki, polecane na każde nieformalne spotkanie pracowników plus pamiątka w postaci 3 buteleczek likierów
  • pierniczki, sprawdza się przy team-buildingu, dostępne w grudniu
  • wigilia, jedyny w Warszawie warsztat kulinarny połączony z kolacją, świetna opcja dla zagranicznych gości w grudniu
  • VOUCHERY, polecamy na prezent na rocznicę pracy alby podarunek na pożegnanie
Kup Bilety!