Tradycyjna polska kuchnia

Polska kuchnia od kuchni

Tradycyjna polska kuchnia ma wielu zwolennik├│w na ca┼éym ┼Ťwiecie. Nasze tradycje kulinarne maj─ů d┼éug─ů, si─Ögaj─ůc─ů ┼Ťredniowiecza, histori─Ö. Niestety zachowa┼éo si─Ö bardzo niewiele przepis├│w z tego okresu, gdy┼╝ nasze dziedzictwo kulinarne wywodzi si─Ö z obszar├│w wiejskich, gdzie po prostu nie zachowa┼éy si─Ö pisemne artefakty z tej dziedziny. Z oczywistych powod├│w polska kuchnia by┼éa w du┼╝ej mierze oparta na lokalnych produktach.

kuchnia polska
kuchnia polska
pierogi - kuchnia polska
pierogi wigilijne

Polska przez wieki nie mia┼éa szerokiego dost─Öpu do importowanych przypraw i warzyw. Dlatego miejscowi kucharze bardzo dobrze wykorzystywali to, co ros┼éo w ogrodzie lub by┼éo dost─Öpne do upolowania w pobliskim lesie. Ponadto najpopularniejsze dania s─ů mocno zakorzenione w tradycjach religijnych. Obchody katolickie zawsze by┼éy okazj─ů do ucztowania przy sto┼éach pe┼énych tradycyjnych polskich przysmak├│w. Podstawowe dania bo┼╝onarodzeniowe czy wielkanocne sta┼éy si─Ö z czasem symbolami polskiej kuchni. Przyk┼éadami s─ů: pierogi, pascha, ┼Ťledzie, makowiec, mazurek i wiele innych.

Tradycyjna polska kuchnia: przystawki

Ka┼╝da wielka uczta zaczyna si─Ö od przystawek. W polskich ksi─ů┼╝kach kucharskich jest ich pod dostatkiem. Na przyk┼éad ┼Ťledzie wyst─Öpuj─ů we dziesi─ůtkach, o ile nie setkach odmian.

tradycyjna polska kuchnia - sledzie
Śledzie

Zupy

Zupy odgrywaj─ů wa┼╝n─ů rol─Ö w tradycyjnych polskich tradycjach kulinarnych. Moja teoria jest taka, ┼╝e ÔÇőÔÇőzyska┼éy popularno┼Ť─ç, bo nic tak nie rozgrzewa, jak miska gor─ůcego roso┼éu z kurczaka. Warunki klimatyczne powoduj─ů, ┼╝e lista s┼éawnych polskich zup jest d┼éuga i obejmuje mi─Ödzy innymi: ┼╝urek, zup─Ö pomidorow─ů z makaronem lub ry┼╝em, czerwony barszcz, zup─Ö grzybow─ů i flaki.

barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami – polska kuchnia

Tradycyjna kuchnia polska ÔÇô dania g┼é├│wne

Pierogi zdecydowanie znajduj─ů si─Ö na szczycie listy najpopularniejszych polskich da┼ä. Wymy┼Ťlone w Chinach trafi┼éy na polskie talerze i podniebienia przez Ru┼Ť. Dowiedz si─Ö wi─Öcej o pierogach, odwied┼║ sekcj─Ö Polskie pierogi na blogu.

tradycyjna polska kuchnia
PIEROGI – tradycyjna polska kuchnia

Je┼Ťli chcesz nauczy─ç si─Ö robi─ç polskie pierogi zapraszamy do zapoznania si─Ö z harmonogramem naszych warsztat├│w w zak┼éadce kalendarz.

go┼é─ůbki ÔÇô nadziewane mi─Ösem li┼Ťcie kapusty, podawane w g─Östym sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na blogu Polish Foodies.

Schabowy ÔÇô panierowany kotlet schabowy ÔÇô to podstawowe polskie danie g┼é├│wne ma swoich fan├│w w ka┼╝dym zak─ůtku Polski i nie tylko. Przypomina sznycel wiede┼äski, z kt├│rym jest zreszt─ů spokrewniony. W niekt├│rych restauracjach mo┼╝na dosta─ç schabowy wielko┼Ťci talerza!

Nale┼Ťniki ÔÇô mo┼╝e to by─ç wykwintne danie w drogiej restauracji lub szybka potrawa na ┼Ťniadanie w domu.

Bigos ÔÇô robimy go z kapusty kiszonej, kapusty s┼éodkiej, mi─Ösa, grzyb├│w oraz suszonych rodzynek i ┼Ťliwek. Brzmi jak ryzykowne po┼é─ůczenie, ale zdziwi┼éby┼Ť si─Ö, jak dobrze smakuje. Gotujemy go przez co najmniej 5 godzin. Kolejna niespodzianka ÔÇô im starszy, tym lepiej smakuje.

tradycyjna polska kuchnia kolacja wigilijna
Kolacja wigilijna tradycyjna polska kuchnia

Desery – fina┼é posi┼éku

  • szarlotka z lodami waniliowymi ÔÇô najlepiej podawa─ç na ciep┼éo
  • makowiec
  • mazurek ÔÇô to blaty z kruchego ciasta z karmelem lub czekolad─ů podawane podczas wielkanocnych ┼Ťwi─ůt
  • pierniki i pierniczki ÔÇô ┼Ťwi─ůteczny przysmak. Sprawd┼║ nasze warsztaty pieczenia i dekorowania pierniczk├│w.
pierniczki
pierniczki – tradycyjna polska kuchnia

Tradycyjna polska kuchnia – alkohole

Nalewki to napoje alkoholowe robione z owoc├│w, przypraw, kwiat├│w czy zi├│┼é. Wed┼éug dobrze udokumentowanych bada┼ä lecz─ů drobne schorzenia, takie jak przezi─Öbienie, czy katar. Polacy wierz─ů ponadto, ┼╝e poprawiaj─ů! Sztuka wyrobu nalewek znana jest od ┼Ťredniowiecza i praktykowana by┼éa pocz─ůtkowo przez dominikan├│w. Do dzi┼Ť Polacy produkuj─ů je w domu, a receptury s─ů przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele likier├│w dojrzewa tygodniami, a nawet miesi─ůcami. Ale niekt├│re, na przyk┼éad te, kt├│re zrobisz na naszych warsztatach, mo┼╝esz skosztowa─ç od razu po zrobieniu.

Zajrzyj na post o kulinarnych tradycjach zwi─ůzanych z Bo┼╝ym Narodzeniem.

Wi─Öcej na temat polskiej kuchni znajdziesz na stronach Portalu Turystycznego Warszawy.

Kup Bilety!