Tradycyjna polska kuchnia

Polska kuchnia od kuchni

Tradycyjna polska kuchnia ma wielu zwolenników na całym świecie. Nasze tradycje kulinarne mają długą, sięgającą średniowiecza, historię. Niestety zachowało się bardzo niewiele przepisów z tego okresu, gdyż nasze dziedzictwo kulinarne wywodzi się z obszarów wiejskich, gdzie po prostu nie zachowały się pisemne artefakty z tej dziedziny. Z oczywistych powodów polska kuchnia była w dużej mierze oparta na lokalnych produktach.

kuchnia polska
kuchnia polska
pierogi - kuchnia polska
pierogi wigilijne

Polska przez wieki nie miała szerokiego dostępu do importowanych przypraw i warzyw. Dlatego miejscowi kucharze bardzo dobrze wykorzystywali to, co rosło w ogrodzie lub było dostępne do upolowania w pobliskim lesie. Ponadto najpopularniejsze dania są mocno zakorzenione w tradycjach religijnych. Obchody katolickie zawsze były okazją do ucztowania przy stołach pełnych tradycyjnych polskich przysmaków. Podstawowe dania bożonarodzeniowe czy wielkanocne stały się z czasem symbolami polskiej kuchni. Przykładami są: pierogi, pascha, śledzie, makowiec, mazurek i wiele innych.

Tradycyjna polska kuchnia: przystawki

Każda wielka uczta zaczyna się od przystawek. W polskich książkach kucharskich jest ich pod dostatkiem. Na przykład śledzie występują we dziesiątkach, o ile nie setkach odmian.

tradycyjna polska kuchnia - sledzie
Śledzie

Zupy

Zupy odgrywają ważną rolę w tradycyjnych polskich tradycjach kulinarnych. Moja teoria jest taka, że ​​zyskały popularność, bo nic tak nie rozgrzewa, jak miska gorącego rosołu z kurczaka. Warunki klimatyczne powodują, że lista sławnych polskich zup jest długa i obejmuje między innymi: żurek, zupę pomidorową z makaronem lub ryżem, czerwony barszcz, zupę grzybową i flaki.

barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami – polska kuchnia

Tradycyjna kuchnia polska – dania główne

Pierogi zdecydowanie znajdują się na szczycie listy najpopularniejszych polskich dań. Wymyślone w Chinach trafiły na polskie talerze i podniebienia przez Ruś. Dowiedz się więcej o pierogach, odwiedź sekcję Polskie pierogi na blogu.

tradycyjna polska kuchnia
PIEROGI – tradycyjna polska kuchnia

Jeśli chcesz nauczyć się robić polskie pierogi zapraszamy do zapoznania się z harmonogramem naszych warsztatów w zakładce kalendarz.

gołąbki – nadziewane mięsem liście kapusty, podawane w gęstym sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na blogu Polish Foodies.

Schabowy – panierowany kotlet schabowy – to podstawowe polskie danie główne ma swoich fanów w każdym zakątku Polski i nie tylko. Przypomina sznycel wiedeński, z którym jest zresztą spokrewniony. W niektórych restauracjach można dostać schabowy wielkości talerza!

Naleśniki – może to być wykwintne danie w drogiej restauracji lub szybka potrawa na śniadanie w domu.

Bigos – robimy go z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, mięsa, grzybów oraz suszonych rodzynek i śliwek. Brzmi jak ryzykowne połączenie, ale zdziwiłbyś się, jak dobrze smakuje. Gotujemy go przez co najmniej 5 godzin. Kolejna niespodzianka – im starszy, tym lepiej smakuje.

tradycyjna polska kuchnia kolacja wigilijna
Kolacja wigilijna tradycyjna polska kuchnia

Desery – finał posiłku

  • szarlotka z lodami waniliowymi – najlepiej podawać na ciepło
  • makowiec
  • mazurek – to blaty z kruchego ciasta z karmelem lub czekoladą podawane podczas wielkanocnych świąt
  • pierniki i pierniczki – świąteczny przysmak. Sprawdź nasze warsztaty pieczenia i dekorowania pierniczków.
pierniczki
pierniczki – tradycyjna polska kuchnia

Tradycyjna polska kuchnia – alkohole

Nalewki to napoje alkoholowe robione z owoców, przypraw, kwiatów czy ziół. Według dobrze udokumentowanych badań leczą drobne schorzenia, takie jak przeziębienie, czy katar. Polacy wierzą ponadto, że poprawiają! Sztuka wyrobu nalewek znana jest od średniowiecza i praktykowana była początkowo przez dominikanów. Do dziś Polacy produkują je w domu, a receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele likierów dojrzewa tygodniami, a nawet miesiącami. Ale niektóre, na przykład te, które zrobisz na naszych warsztatach, możesz skosztować od razu po zrobieniu.

Zajrzyj na post o kulinarnych tradycjach związanych z Bożym Narodzeniem.

Więcej na temat polskiej kuchni znajdziesz na stronach Portalu Turystycznego Warszawy.