Polska kuchnia od kuchni
Tradycyjna polska kuchnia ma wielu zwolenników na całym świecie. Nasze tradycje kulinarne mają długą, sięgającą średniowiecza, historię. Niestety zachowało się bardzo niewiele przepisów z tego okresu, gdyż nasze dziedzictwo kulinarne wywodzi się z obszarów wiejskich, gdzie po prostu nie zachowały się pisemne artefakty z tej dziedziny. Z oczywistych powodów polska kuchnia była w dużej mierze oparta na lokalnych produktach.


Polska przez wieki nie miała szerokiego dostępu do importowanych przypraw i warzyw. Dlatego miejscowi kucharze bardzo dobrze wykorzystywali to, co rosło w ogrodzie lub było dostępne do upolowania w pobliskim lesie. Ponadto najpopularniejsze dania są mocno zakorzenione w tradycjach religijnych. Obchody katolickie zawsze były okazją do ucztowania przy stołach pełnych tradycyjnych polskich przysmaków. Podstawowe dania bożonarodzeniowe czy wielkanocne stały się z czasem symbolami polskiej kuchni. Przykładami są: pierogi, pascha, śledzie, makowiec, mazurek i wiele innych.
Tradycyjna polska kuchnia: przystawki
Każda wielka uczta zaczyna się od przystawek. W polskich książkach kucharskich jest ich pod dostatkiem. Na przykład śledzie występują we dziesiątkach, o ile nie setkach odmian.

Zupy
Zupy odgrywają ważną rolę w tradycyjnych polskich tradycjach kulinarnych. Moja teoria jest taka, że zyskały popularność, bo nic tak nie rozgrzewa, jak miska gorącego rosołu z kurczaka. Warunki klimatyczne powodują, że lista sławnych polskich zup jest długa i obejmuje między innymi: żurek, zupę pomidorową z makaronem lub ryżem, czerwony barszcz, zupę grzybową i flaki.

Tradycyjna kuchnia polska – dania główne
Pierogi zdecydowanie znajdują się na szczycie listy najpopularniejszych polskich dań. Wymyślone w Chinach trafiły na polskie talerze i podniebienia przez Ruś. Dowiedz się więcej o pierogach, odwiedź sekcję Polskie pierogi na blogu.

Jeśli chcesz nauczyć się robić polskie pierogi zapraszamy do zapoznania się z harmonogramem naszych warsztatów w zakładce kalendarz.
gołąbki – nadziewane mięsem liście kapusty, podawane w gęstym sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na blogu Polish Foodies.
Schabowy – panierowany kotlet schabowy – to podstawowe polskie danie główne ma swoich fanów w każdym zakątku Polski i nie tylko. Przypomina sznycel wiedeński, z którym jest zresztą spokrewniony. W niektórych restauracjach można dostać schabowy wielkości talerza!
Naleśniki – może to być wykwintne danie w drogiej restauracji lub szybka potrawa na śniadanie w domu.
Bigos – robimy go z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, mięsa, grzybów oraz suszonych rodzynek i śliwek. Brzmi jak ryzykowne połączenie, ale zdziwiłbyś się, jak dobrze smakuje. Gotujemy go przez co najmniej 5 godzin. Kolejna niespodzianka – im starszy, tym lepiej smakuje.

Desery – finał posiłku
- szarlotka z lodami waniliowymi – najlepiej podawać na ciepło
- makowiec
- mazurek – to blaty z kruchego ciasta z karmelem lub czekoladą podawane podczas wielkanocnych świąt
- pierniki i pierniczki – świąteczny przysmak. Sprawdź nasze warsztaty pieczenia i dekorowania pierniczków.

Tradycyjna polska kuchnia – alkohole
Nalewki to napoje alkoholowe robione z owoców, przypraw, kwiatów czy ziół. Według dobrze udokumentowanych badań leczą drobne schorzenia, takie jak przeziębienie, czy katar. Polacy wierzą ponadto, że poprawiają! Sztuka wyrobu nalewek znana jest od średniowiecza i praktykowana była początkowo przez dominikanów. Do dziś Polacy produkują je w domu, a receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele likierów dojrzewa tygodniami, a nawet miesiącami. Ale niektóre, na przykład te, które zrobisz na naszych warsztatach, możesz skosztować od razu po zrobieniu.
Zajrzyj na post o kulinarnych tradycjach związanych z Bożym Narodzeniem.
Więcej na temat polskiej kuchni znajdziesz na stronach Portalu Turystycznego Warszawy.